WINTERVIEWW

Generatie K


Kan je nog altijd mooi voor de dag komen met een K-cup? Carole Lambert, Design Manager bij Prima Donna, het Belgische merk dat gespecialiseerd is in grote maten, geeft ons het antwoord.

Voelen vrouwen met grote borsten zich nog steeds buitengesloten in 2020?

Absoluut niet! Het is onze uitdaging om vrouwen met grote borsten dezelfde trendy modellen aan te bieden als vrouwen met een kleinere cupmaat. Ik denk dan vooral aan bralettes, die op een topje lijken. Bij Prima Donna stellen we hen dezelfde look voor, maar met een binnenafwerking die ervoor zorgt dat de beha genoeg steun biedt. We stellen dus meer eisen op het vlak van materialen. De keuze is dan ook uiterst belangrijk: het moet soepel genoeg zijn om comfortabel te zitten, maar ook stevig zodat het genoeg steun kan bieden.

"Vrouwen dragen hun beha op andere manieren in verschillende culturen."

Is de vraag de laatste jaren gestegen?

Ja, inderdaad. Steeds meer jonge meisjes hebben grote borsten. Waarschijnlijk is dat te wijten aan de hormonen die we via onze voeding opnemen. En globaal gesproken hebben we als maatschappij ook niet de neiging om af te vallen, integendeel.

Waar moet je op letten wanneer je een beha koopt?

Het meest essentiële element van een beha is het binnenwerk. Dat is dus alles wat zich aan de binnenkant bevindt, zoals de voeringen, de beugel, het frame en de bescherming eromheen die moet voorkomen dat het oncomfortabel wordt. De bandjes mogen niet afglijden, maar ook niet in de huid snijden. Een ander essentieel punt is de rug. Het materiaal moet genoeg elastaan bevatten. Als een beha aan de achterkant niet goed zit, dan zal hij omhoog kruipen en de borsten niet goed ondersteunen. Het verschil tussen een goede of slechte beha zie je dus vaak daar.

Hoe stel je je beha goed af?

Vrouwen dragen hun beha op een andere manier afhankelijk van hun cultuur. De Engelsen hebben bijvoorbeeld de neiging om hun beha heel strak te dragen en eerder een kleinere maat te kiezen, zodat hun borsten goed uitkomen. Ze zullen eerder voor een 85 D kiezen in plaats van een 90 B. Wij kiezen dan weer vaker voor comfort. We willen niet dat het ergens snijdt of dat er afdrukken achterblijven wanneer we onze lingerie uitdoen. Om er zeker van te zijn dat je beha voldoende steun kan bieden, check je of hij achteraan even hoog zit als aan de voorkant. Hij mag in geen geval omhoog kruipen richting de schouderbladen. Dan zou je even goed geen beha kunnen dragen!