… of koffie?


Ook de koffiewereld ondergaat enkele grote veranderingen. De barista’s en koffiesommeliers beheersen het vak steeds beter én houden ervan om het te delen met de liefhebbers.

Van boon tot tas … Koffie is in ieder geval al lang niet meer die simpele opkikker die hij ooit was. Hij wordt bereid, geproefd en gesmaakt met de grootste zorg. En dat valt op! We zetten snel de belangrijkste koffietrends op een rij.

1


Koffiekunde (cafeology)

Transparantie, duurzaamheid, fairtrade, maar ook plantages, het klimaat, de oogst, de behandeling van de bonen … Echte liefhebbers willen alles weten over hun favoriete ‘brew’. Koffie is een gespreksstarter en een hobby geworden. Of zeg zelfs maar passie. Net zoals bij thee worden er zo steeds meer termen overgenomen uit de oenologie of wijnwetenschap.

2


Terug naar de roots

Het rijk van de machines met wegwerpcapsules is (bijna) uit. De zero waste-trend heeft Italiaanse cafetieres, french press en andere filterkoffies weer onder de aandacht gebracht. Het neemt misschien iets meer tijd in beslag, maar de nauwkeurige bereiding met de hand levert minder afval op en geeft je de kans om zelf alles onder contrôle te houden: het water, de koffie, de temperatuur en de tijd. En als je toch bij capsules zweert, kies dan voor recycleerbare of herbruikbare versies.

3


Latte art

Een techniek waarmee je een tekening kan maken in het melkschuim van je koffie. Het visuele aspect telt daarbij even sterk mee als de smaak. Hoe dat komt? Melk en koffie vermengen zich niet waardoor er verschillende lagen ontstaan. Het schuim aan de bovenkant kan zich zo verplaatsen in mooie ronde vormen. Maar het gaat nog verder, want ken jij de Selfieccino of latte art selfie al? Daarvoor neemt de barista een foto die dan op je melkschuim ‘geprint’ wordt. Crazy, toch?

4


Koude koffie of cold brew

Koffie die koud gezet wordt is een pak minder zuur, maar heeft wel meer aroma. Je kan ‘m zo drinken of vermengen met limonade, water, melk of tonic … dat levert originele en verfrissende drankjes en cocktails op. Je vindt het bijna in elke koffiebar, maar je kan het ook thuis heel makkelijk zelf maken.