WELZIJN


Koffiepauze


Gun jezelf een moment van decompressie en welzijn met een goede kop koffie of een smakelijke kop thee. Dit is de perfecte gelegenheid om de complexe aroma’s te herontdekken van dranken die normaal vooral in alle haast en spoed gedronken worden. Laat de geuren langzaam binnenkomen, probeer elke slok goed te smaken ... en geniet.

Tea time


Thee serveer je echt niet alleen om 16 u met koekje erbij. Vandaag wordt het steeds vaker geserveerd als een alcoholvrij alternatief voor wijn bij een diner. Groene thee kan bijvoorbeeld witte wijn vervangen, terwijl zwarte thee beter aansluit bij iets zwaardere gerechten die traditioneel met een rode wijn geserveerd worden. Witte thee kan je dan weer gebruiken om je smaakpapillen op te frissen tussen de gangen door.

Welk water gebruik je best?

Geef de voorkeur aan water met weinig kalk, dat lichtjes gemineraliseerd is, zonder chloorgeur. Echt ideaal? Water uit een filterkan. Daarna warm je het water op tot de tempertatuur die aangegeven wordt op de verpakking. Om zo de kwaliteit van de thee, z’n tannines en smaakbalans zeker te behouden. Over het algemeen wordt groene en wittte thee gezet op een temperatuur van 80°C. Met kokend water riskeer je de aroma’s te beschadigen en zo een bittere smaak te krijgen. Voor andere soorten thee moet het water z’n kookpunt bereiken.

Welke dosering?

Wij raden tussen de 12 à 15 g/l water aan, dus zo’n 2 g per tas. Maar er bestaan ook erg praktische en nauwkeurige doseermaatjes. Daarmee tel je 1 maatje/lepel voor zwarte of groene thee, maté of rooibos. Voor witte thee mogen dat 2 maatjes zijn. Het wordt aangeraden om zwarte thee 3 tot 5 minuten te laten trekken. Voor groene en witte thee houd je het best onder de 3 minuten.

En matière de café aussi, les amateurs sont de plus en plus exigeants. Et pour faire un bon café, outre le bon appareillage et un café de qualité, la tasse et l’eau ont elles aussi toute leur importante.

Coffee please


Ook koffie telt steeds meer gepassioneerde liefhebbers. En om een goede kop koffie te zetten zijn naast een goed apparaat en kwalitatieve koffie ook het water en de tas van belang.

Welk water gebruik je best?

Net zoals voor thee, gebruik je best lichtjes gemineraliseerd water met weinig kalk en geen te hoge magnesiumwaarde, want die zorgt voor een duffe smaak in je koffie. Verwarm het water tot 90°C à 95°C. Als het te warm is, loop je het risico om je koffie te verbranden. Als het te koud is, dan zullen de aroma’s niet volledig kunnen vrijkomen.

Welke tas voor welke koffie?

Een tasje van 5 à 10 cl is bijv. ideaal voor kleine, sterke koffies zoals Italiaanse ristretto of espresso. In België hebben we de gewoonte om iets lichtere koffies te drinken, geserveerd in een tas van 18 à 20 cl. Fans van smakelijke Amerikaanse koffies zoals een latte macchiato of een cappuccino met een smaakje, zoals vanille, karamel of chocolade, die kiezen dan weer best voor een mok van 30 cl.

In glas of porselein?

Alles hangt af van jouw eigen voorkeuren. Een tas in keramiek of porselein houdt je koffie goed warm en laat het gemarmerde effect van je melk goed uitkomen. Maar er bestaan ook dubbelwandige glazen die de warmte goed vasthouden, maar waar je je toch niet aan verbrandt en waarin je dus goed alle ‘lagen’ van jouw smulkoffie kan zien.

image